De bloemetjes en de bijtjes, een onderwerp van alle tijden. Een spannend onderwerp, vandaar dat velen er dan ook erg tegen aankijken om dit onderwerp aan te snijden. Maar ik wil het er toch graag een keertje over hebben, ik vind het ook spannend, maar het moet me toch van het hart.
We weten inmiddels allemaal wel hoe het leven op deze aarde begint. En als we er dan toch zijn, willen we ook graag zo lang mogelijk van het leven genieten. We weten ook dat de aarde niet van ons is maar van onze kinderen, we hebben haar in bruikleen en dienen er dus goed op te passen. Maar dat laatste dat lukt ons de laatste 100 jaar niet meer zo goed. Door ons hoge levensstandaard is onze footprint veel te groot geworden. We willen steeds meer, lekker eten, mooie huizen, luxe vakanties en ga zo maar door. Maar dit alles heeft een keerzijde, dat we steeds meer van onze aardbol vragen dan goed voor haar is. Wie dit o.a. moeten ontgelden zijn onze insecten en met name vlinders en de bijen.
En eerlijk gezegd begin ik me net als vele anderen daar toch wel enige zorgen over te maken. Want zonder deze nuttige insecten is er geen leven meer mogelijk op deze aarde. Af en toe voel ik mij als loonwerkersvrouw in een spagaat. Wat is wijsheid. Want onze sector heeft toch wel enig aandeel in deze ontwikkeling met al onze grondbewerkingen en spuitwerkzaamheden. En vele mensen zien gewasbeschermingsmiddelen als grote boosdoener. En of ze nu wel of niet gelijk hebben doet eigenlijk niet eens ter zake. We liggen onder een vergrootglas!
Wij hebben als loonwerkers allemaal onze verantwoordelijkheid om hier zo verstandig mogelijk mee om te gaan. En ook al kunnen we dan niet geheel zonder deze middelen, het kan misschien wel een stukje minder! Misschien kunnen wij met elkaar het tij van de teloorgang keren, door nu met z’n allen het goede voorbeeld te geven. Laten we andere mogelijkheden onderzoeken, nieuwe wegen bewandelen. Positief staan tegen het meer aaneengesloten inzaaien van bermen en percelen met diverse bloemen- en kruidenmengsels. Meer diversiteit. Zodat we het bodemleven en onze insecten en zo uiteindelijk ook onszelf een kans geven er weer iets moois van te maken. Zodat ook wij het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes kunnen doorvertellen aan de volgende generatie.