En dan staat ineens de hele wereld op z’n kop. En zitten we in een scenario dat we een paar weken geleden nog niet hadden kunnen bedenken. We hebben te maken met een pandemie en het Coronavirus gaat als een grote bedreiging over de wereld. En zo zitten we gezamenlijk in isolement. Scholen, cafés, restaurants zijn dicht, evenementen afgelost en zelfs kerken zijn gesloten. Alleen wie daadwerkelijk op het werk moet verschijnen gaat. Anders blijf je thuis. Thuis werken, studeren, sporten, lesgeven. Boodschappen worden gehaald met strikte regels. En we houden afstand van elkaar. Hulpbehoevende mensen in een verzorgingstehuis mogen geen bezoek ontvangen. Mensen sterven alleen in het ziekenhuis en vervolgens kunnen we niet op een normale manier afscheid nemen van onze dierbaren.  Het klinkt zo on westers. Maar het is realiteit. Wanneer ik ‘s ochtens wakker wordt en alles even ben vergeten, komt het ineens in volle besef weer binnen, “we leven in een andere wereld dan voorheen”. Het voelt nog steeds alsof we met z’n allen in een rare film terecht zijn gekomen. Niet eerder kwam de wereld zo tot stilstand.

Wat ben ik nu nog meer dan voorheen blij dat ik op het platteland woon. En voel ik hierdoor de beperkingen minder dan de meeste mensen het momenteel ervaren. Want wij hebben de ruimte en zijn gezegend met een grote tuin. Dus kan ik nog volop buiten genieten nu het lente wordt. En we kunnen nog steeds doorgaan met ons werk, want “de boer hij ploegde voort”. Dus hebben wij tevens het geluk dat we tot de cruciale beroepen behoren. En komt er dus nog brood op de plank.

Maar uiteindelijk zullen we allemaal vroeg of laat de gevolgen van deze crisis ondervinden. Want er zullen veel bedrijven zijn die dit niet gaan overleven en banen zullen verloren gaan. En dit alles zal veel zorgen en verdriet geven. En de wereld zal waarschijnlijk voorgoed veranderen. Maar misschien zijn er ook enige lichtpuntjes. Het milieu krijgt kans zich te herstellen. Vele beroepen zullen anders worden beoordeeld en gewaardeerd. We herontdekken wat de echte belangrijke dingen in ons leven zijn. En we merken hoe waardevol persoonlijk contact en vrijheid is. Ik wens jullie alle wijsheid en gezondheid toe voor de komende periode.