En ja hoor daar was hij dan, de meneer van de arbeidsinspectie. Een poosje geleden hadden we al een voorafkondiging gekregen dat we de komende maanden een bezoekje konden verwachten. Jaren gelden kregen we ze ook al eens onverwachts op bezoek. Ik ben toen samen met de inspecteur door een hele vragenlijst heen geworsteld. Maar gelukkig door de VCA* certificering waren alle vragen ingedekt en is men uiteindelijk niet eens achter op ons bedrijfsterrein geweest.

Deze keer wist ik niet eens dat de inspecteur er was. Onze monteur had hem al een rondleiding over het bedrijfsterrein en door onze loodsen gegeven.

Een paar kleine aandachtspuntjes had hij wel. Zoals een te korte slang aan de bandenpomp, een stelling moest meer geborgd worden en helaas stonden er vanwege de maiswerkzaamheden ook een stel banden buiten los tegen de muur. Gelukkig wel zaken die met een zeer geringe inspanning allemaal kunnen worden opgelost.

En zo stond de inspecteur dan ineens in mijn kantoor. Of ik de RIE & E wel even wilde laten zien. 2 jaar geleden hadden we een nieuwe RIE&E opgesteld samen met onze medewerkers en tevens laten toetsen door Stigas. Ook had ik vanwege het jaarlijkse actieplan m.b.t. de VCA* audit diverse aantekeningen in de kantlijn staan en dus een RIE&E waar wat mee werd gedaan i.p.v. dat hij ergens onderin een kastje ligt.

Wat ook prettig was, deze inspecteur was een man van de praktijk. Maar ik was toch weer opgelucht wetende dat we goed bezig zijn, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook al kun je het niet altijd voorkomen, maar wat is het dan toch fijn dat je kunt aantonen dat je alles in het werk hebt gesteld om het te voorkomen.

Want de laatste tijd zijn er in onze omgeving toch een aantal ernstige ongelukken geweest bij diverse bedrijven. Waar dan uiteindelijk ook de arbeidsinspectie je hele bedrijf en alle procedures onder de loep neemt. En daar zit waarschijnlijk niemand op te wachten, nog los van het leed wat is geleden door een ongeval.

Ons motto is dan ook “Veiligheid voor alles.”

Ik wens jullie allen een Veilige arbeid.