Met twee vingers in de neus…

Het is toch niet te geloven, op het moment dat ik deze column schrijf halverwege oktober is het nog steeds 25 graden en schijnt het zonnetje nog volop. Het begon dit jaar al vroeg in april met dit prachtige weer en hield eigenlijk niet meer op. En natuurlijk waren er in deze zomer ook momenten dat we er niet zo heel blij meer mee waren. Maar toch kan ik prima wennen aan deze mediterrane temperaturen. Ik probeerde ’s ochtend altijd zo vroeg mogelijk op kantoor te beginnen met werken. Zodat wanneer de zon op z’n hoogst was ik me heerlijk in de tuin of op het water met een boekje terug kon trekken. Volgens mij heb ik in mijn hele loopbaan als loonwerkersvrouw nog niet eerder een zomer meegemaakt waarbij ik zoveel aan het flierefluiten ben geweest. En ook daar kon ik prima aan wennen. Aangezien in juli en augustus bij ons bijna niets meer gebeurde vanwege de droogte met als gevolg een zeer beperkte grasoogst, pakten manlief en ik soms lekker de boot en gingen we heerlijk een middagje varen. Af en toe voelde het als spijbelen, maar ja op kantoor blijven zitten zorgen maken over het minimale werkaanbod heeft ook niet zoveel zin. Dan maar genieten van het moment. Helaas hebben we vanwege de droogte wel omzetschade opgelopen. Maar misschien dat we het nog enigszins kunnen inlopen, want er wordt nog steeds gemaaid, gekuild en geperst. Ook was de mais erg vlot aan kant dit jaar. Onze medewerkers vonden het bijna saai, aangezien de sleeptrekker tijdens deze oogst gewoon in de schuur bleef staan. Een bijkomend voordeel is dan wel dat de  overuren in verhouding tot andere jaren een stuk lager uitpakken, omdat door het prachtige weer de oogst vaak binnen de reguliere werktijden kon worden gepland. Ook het maaikorven verloopt tot heden voorspoedig. En zo loopt het agrarisch jaar alweer bijna ten einde. Zo zie je maar weer, ieder jaar is weer op z’n eigen manier bijzonder. Gelukkig wordt het daarom in ons vak ook nooit saai. Maar nu de herfst is begonnen, de bladeren beginnen te vallen en de dagen alweer korten blijft het eigenlijk gewoon een beetje zomer. Ik wens jullie allemaal nog een fijne werkzame herfst, ik ga nog even fietsen.