Normaal gesproken zijn de meeste mensen uit onze sector van “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. We zijn gewoon allemaal druk aan het werk, geen gedoe, geen gezeur over van alles en nog wat, gewoon aanpakken. Maar soms zijn er momenten dat we uit onze comfort zone moeten stappen en blijkbaar de barricades op moeten. En dit hebben we veel gedaan de laatste tijd.

De huidige situatie is te gek voor woorden. Ik hoor het overal om mij heen en denk er zelf net zo over, in Den haag zijn ze volslagen gek geworden. Er wordt ons momenteel groot onrecht aangedaan, door alles wat er speelt met Pas en PFAS. Gekke regeltjes op papier, bedacht door mensen achter een bureau, die blijkbaar niet weten waar ze over praten. Maar wel van alles doorvoeren zonder te beseffen wat de gevolgen zijn op langere termijn. En dat is heel ernstig.

Ik en vele mensen met mij maken zich dan ook grote zorgen over de toekomst van vele mooie bedrijven, zowel in de landbouw als in het Groen, Grond en Infra. En over alle andere bedrijven die na ons in de keten volgen. Over de mensen die hier nu nog werkzaam zijn in deze mooie en belangrijke sector. Waar mensen hun werk uitvoeren met passie voor het landschap, mens en  natuur. Waar al vele jaren getracht wordt om zo duurzaam mogelijk te werken en waar ook al vele positieve stappen zijn gezet.

Maar dit wil in Den Haag blijkbaar maar niet doordringen. Daar heeft men tijd. Heel veel tijd. Om alles nog maar eens rustig op een rijtje te zetten. Nieuwe onderzoeken uit te voeren, rapporten te schrijven. Maar in ondernemersland is dat anders. Wij bezitten geen zakken vol gemeenschapsgeld. Wij mogen onze eigen boontjes doppen. Nergens kunnen wij onze handjes ophouden, dat hoort bij het ondernemersrisico. Maar ondertussen voel je de onzekerheid, wat hangt ons allemaal boven het hoofd. Er moeten met spoed goede oplossingen komen, waar wij als branche mee uit de voeten kunnen. Waar ook onze buurlanden mee werken.

Want wij willen gewoon teveel in Nederland met onze hoge levensstandaard, groot exportland, veel natuur, 18 miljoen inwoners in dit kikkerland, nog meer woningbouw, meer snelwegen, veel consumeren.

Dus ja, dat er stappen moeten worden genomen is 1 ding, maar dan wel door alle sectoren, ook de industrie. Want daar hoor ik niets over. Onbegrijpelijk! Ik wens ze in Den Haag heel veel wijsheid toe.