Mij is gevraagd om af en toe voor het blad Grondig een column te schrijven. Het lijkt mij een leuke uitdaging om u zo een inkijkje te geven in ons dagelijks leven op ons bedrijf.

Samen met mijn man Peter runnen wij een loon- en grondverzetbedrijf in het Friese Oudega. Ons bedrijf grenst aan het prachtige Nationale Park “De Alde Feanen”. In het jaar 2015 mochten wij samen met de grondleggers van ons bedrijf, mijn lieve schoonouders en oom, ons 50 jarig bedrijfsjubileum vieren. We hebben volop genoten van 2 prachtige feestdagen waarbij we ons bedrijf bij al onze relaties konden presenteren. We zien de toekomst van ons bedrijf dan ook met vertrouwen tegemoet. Uiteraard kunnen wij dit niet samen. Hiervoor hebben we 15 medewerkers, “onze toppers” noemen we ze zelf altijd. Deze mannen staan dag en nacht voor ons en onze opdrachtgevers klaar.

De rolverdeling tussen Peter en mij is heel erg duidelijk, Peter stuurt onze medewerkers aan, doet de planning, acquisitie, offertes, calculatie e.d. Zelf ben ik dagelijks werkzaam op het kantoor. Eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden vallen onder mijn verantwoordelijkheid. Van het inboeken van de werkbonnen, factureren, uren- en salarisadministratie. Personeelszaken, Verzekeringen, Financiële boekhouding, VCA certificering en ga zo maar door. Samen denken we na over de strategie van ons bedrijf, welke doelen we willen bereiken in het komende jaar en op langere termijn. Peter denkt na over welke investeringen er gedaan moeten worden, maar vaak sparren we wel weer samen over het financiële plaatje.

Zelf mag ik erg graag met de cijfers aan de slag. Maandrapportages, kengetallen e.d. Ik houd dit allemaal maandelijks bij zodat we weten waar we staan.  Vanuit deze basis proberen we sturing te geven aan ons bedrijf. Maar ja, sommige dingen laten zich nu eenmaal niet sturen, zoals “het weer”… Helaas kunnen we vanwege de natte omstandigheden nog maar sinds kort aan de slag op het land. Onze agrarische klanten hebben de mestkelder vol, dus geeft dit veel druk op de planning. Gelukkig blijft Peter hier rustig onder, en zal ook in 2016 de mest wel weer over het land komen.