Momenteel is de voorbereiding voor de 3e editie Groen Techniek Holland in volle gang. Een hele klus om iedere keer weer met een beurs te komen die voldoende uitdaging biedt om voldoende bezoekers en leveranciers te trekken. Maar op het gebied van techniek is er altijd volop beweging, de ene innovatie volgt de andere in steeds sneller tempo op. Soms vraag je je weleens af hoever dit doorgaat.

Vorig jaar tijdens de week van de ondernemer (WvdO), dit is een jaarlijks congres in o.a. Groningen, heb ik een workshop gevolgd over techniek, “Ondernemen in de nieuwe wereld”.  Ongelofelijk wat je dan allemaal ter ore komt.  Het schijnt, heb ik mij daar laten vertellen, dat alle innovaties op gebied van ict in tempo continu verdubbelt. Vandaar dat wijzelf ook o.a. daardoor vaak het gevoel hebben dat alles veel sneller gaat. Over een paar jaar heeft iedereen een gsm die getransformeerd is in een computer die slimmer is dan alle mensen op de wereld bij elkaar op dit moment. En dat voor iedereen continu beschikbaar gewoon op je gsm.

Ook schijnt de mens rond 2040 zo ongeveer onsterfelijk te kunnen zijn door alle innovaties op medisch gebied. Maar moeten we dit willen, vraag ik mij vaak af? Maar het schijnt dat dit een onomkeerbaar proces is. Zelfs robots en hun brein worden in dit moordende tempo slimmer, en het kan zomaar zo zijn dat deze binnen een paar jaar slimmer zijn dan de mens. Lijkt mij een erg onwenselijke zaak. Stel je voor wat er allemaal kan gebeuren als wij de robots zelf niet meer in de hand hebben en zij zelf bepalen wat te gaan doen.

Gelukkig zal dat met de landbouwmachines voorlopig nog wel wat meevallen. Maar ook daar staat de techniek niet stil. De meeste loonwerkers zijn echte machine fanaten. Urenlang kunnen onze mannen tijdens de ATH staan zweren bij al dat mooie ijzer. Zelf, en ik hoor dat van meerder dames, kan ik altijd vrij snel langs de machines. Ze zijn allemaal groot, hebben meestal veel pk’s, maar hebben allemaal een andere kleur en merknaam.

En nu het mooiste, iedereen heeft altijd zelf de beste.