Als ondernemer dien je altijd van vele markten thuis te zijn. Vele disciplines moet je je eigen maken. Dit maakt ons werk en onze sector ook juist zo mooi. Geen dag is hetzelfde. Een van de mooie kwaliteiten vind ik altijd dat je als loonwerker ook als weerdeskundige wordt gezien. Boeren bellen ons altijd graag voor weers-advies.

Na alle weersites online te hebben geraadpleegd, Piet Paulusma tussen de middag op de lokale radio te hebben beluisterd, nu daadwerkelijk advies inwinnen bij onze weerman Peter (Paulusma). Eens horen wat die te zeggen heeft over het weer van de komende dagen. Laat hem maar eens adviseren of we nu wel of niet moeten maaien en wanneer we de kuil aan de bult moeten rijden.

Constant gaat momenteel de telefoon. Elk gesprek begint uiteraard met een beschouwing van het weer en hoe het allemaal moet en komt. Van de diverse weersites worden de plussen en de minnen besproken, de een vindt deze site en weerman/vrouw geweldig en de andere vindt dat weer een waardeloze en heeft zo weer z’n eigen favoriete. Vooral de punten die men wil horen worden meegenomen in de overweging. En mijn man mag dan uiteindelijk voor vele agrariërs de doorslag geven.

Op zich mooi dat ze zoveel vertrouwen in hem stellen. Maar het blijft altijd gevaarlijk zo’n weersadvies. U raadt al wie de schuldige is als het weer zich net even anders gedraagt dan we hadden verwacht. Het voordeel is wel dat je met je adviezen ook je planning enigszins kunt sturen. We willen ten slotte ook niet alles op hetzelfde moment inplannen. Maar het blijft lastig als het weer maar niet echt stabiel wil worden. De laatste weken verliepen dan ook erg hectisch op de planning. Alle werkzaamheden liepen door elkaar. Bemesten, mais- en grasland klaarmaken, maaien, kuilen, persen, hakselen. En ook werd er nog veel werk verricht in het grondverzet.

Op dagen als deze heb je dan ook altijd te weinig mensen en machines. En er worden weer vele overuren gemaakt. Saai is het zeker niet. Ik wens jullie voor nu veel zonnige werkdagen met af en toe een buitje. Oja, en wat het weeradvies betreft, garantie tot aan de deur!