Soms is het een kwestie van een lange adem om iets gedaan te krijgen, maar lukt het dan uiteindelijk wel. Onze zonnepanelen zijn daar een voorbeeld van. Het begon allemaal circa 2 jaar geleden toen het idee ontstond om vanwege de duurzaamheid in een pv installatie te investeren. De Loodsen bleken gunstig te liggen, waarna de plannen werden gesmeed en doorgerekend.

Een voordeel was dat de Liander-locatie al sinds de jaren 70 bij ons op het terrein stond en daardoor nog een meevaller in de uiteindelijke aansluitkosten zou betekenen.

De SDE subsidie werd aangevraagd en toegekend. Als een van de laatsten met de gunstige voorwaarden. Dus alle lichten stonden op groen.

Maar voor het zover was moesten onze daken nog wel asbestvrij worden gemaakt. Vorige zomer haalden we daarom tijdens een van de weinige regenbuien in die droge zomer, het asbest van het dak.

En toen begon het gedoe met Liander. Want wat bleek, onze werkplaats stond over de stroomkabel van de Liander-locatie. En omdat wij het bedrijf 20 jaar geleden hadden overgenomen, dus andere eigenaar, waren er ineens andere regels van toepassing en mocht dit zo niet langer. Er moest een nieuwe Liander-locatie komen en de kosten zouden voor ons zijn. Daar werden wij uiteraard niet blij van. Gelukkig was na maanden van een hoop gedoe en gesteggel over en weer eindelijk goed nieuws, de kosten waren toch voor Liander. Ineens kwam alles in een stroomversnelling.

Afgelopen week is er gestart met de werkzaamheden, zodat de zonnepanelen en de bijbehorende installatie nu snel kunnen worden geplaatst. Zelfs de aansluiting van Liander staat inmiddels op zeer korte termijn gepland.

Er zijn momenten geweest dat we dachten, gaan we hiermee door of trekken we de stekker uit alle plannen? Gelukkig komt het uiteindelijk allemaal goed en wordt ons geduld beloond. Laat nu de zon maar schijnen.